Werkgevers

In 2019 hebben we meer vlees per persoon gegeten. Dit blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en Stichting Wakker Dier. Iedereen is er als de kippen bij om zijn interpretatie te geven aan de cijfers van het onderzoek. De consument schijnt thuis minder vlees en meer vegetarisch te eten en in de horeca meer vlees.

Volgend jaar weten we wat de waarheid is. Door de lock down van de horeca wordt er veel meer thuis gegeten, waardoor de vleesconsumptie zal dalen?  Ik ben benieuwd.

Wat wel duidelijk is dat menig zelfstandig slager weer aardig vlees op de botten krijgt. Ze hebben het behoorlijk veel drukker gekregen. Loop ik op zaterdagmorgen bij ons in het dorp door de winkelstraat dan zie ik waar het woord slagerij vandaan komt. De rij voor slager De With blijkt niemand te ontmoedigen om aan te sluiten. Blijkbaar op zoek naar sociaal contact en om alle nieuwtjes en roddels van het dorp uit te wisselen.  De 1,5 meter is geen belemmering om te praten over de nieuwe heup voor Jannie van de Hoefweg en de ingegroeide teennagel van Ellie uit de Plevierstraat.

Terug naar het onderzoek wat zegt dat we meer vlees eten. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd en er is geen twijfel over de kwaliteit van het onderzoek. Degelijk en goed onderbouwd, zoals je mag verwachten van een universiteit.

Boeren en slagers zijn blij omdat de consumptie stijgt, Stichting Wakker Dier vind het jammer dat ondanks alle acties om minder vlees te eten er toch weer meer vlees is gegeten. Over de jaren heen zijn de verschillen klein. Tussen 2006 en 2019 is er een fluctuatie van 2 kilo per hoofd van de bevolking op jaarbasis. Voor de totale Nederlandse bevolking is dat heel veel kilo’s.  Omgerekend per hoofd van de bevolking is dat 5,5 gram per dag.  

Mijn vrouw en ik willen ook ons steentje bijdragen om de vleesconsumptie niet te laten stijgen. Komt mijn vrouw van de week bij de slager en besteld 2 biefstukjes van 145 gram in plaats van de gebruikelijke 2 maal 150 gram. De slager snijdt de biefstukken en legt ze op de weegschaal, vervolgens vraagt de beste man: Mag het iets meer zijn?

De komende jaren zal de vleesconsumptie wel dalen maar zoals mijn ouwe baas het altijd zei: Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit en kwaliteit wint de strijd ten alle tijd.

 

Deze collomn heeft gestaan in vakblad Slagersvak gestaan devember 2020

https://www.slagersvak.biz/nl/nieuws/tags/slager/