Werkgevers

Als je door de dierentuin loopt of als je ooit het geluk hebt gehad om in Afrika op vakantie geweest te zijn, heb je misschien het geluid van een trompetterende olifant gehoord. Het is een groot imposant beest dat op een afstand gezien, goedmoedig is en zelfs een bepaalde aaibaarheid heeft.

Totdat je te dicht bij komt.

Dat grote logge lijf komt soepel en snel in beweging, de oren staan wijd uit en de slurf komt dreigend omhoog. Ik weet het uit ervaring. Volgens mijn vrouw was ik sneller dan Churandy Martina op de 100 meter toen ik wegrende.

Maar was het wel nodig dat ik wegrende als angsthaas? Ik stond aan de ene zijde van het prikkeldraad dat de camping omheinde en hij ( ja het was een hij) liep met zijn kudde aan de andere zijde.

De afgelopen 4 jaar zat er een Trumpetterende olifant in The White House. Groot log met een zekere aaibaarheid. Verdedigend en pakkend wat hij belangrijk vindt. Tussen hem en mij zit een grote oceaan, maar net als met het prikkeldraad in Namibiƫ, ben ik er niet zeker van dat het hem tegenhoudt.

Ooit was Uncle Sam de grote bull op de wereld die probeerde te beschermen en te delen. Tegen de grote boze wereld, waar bavianen met hun rode kont probeerden hun territorium uit te breiden en de gele grote statige giraffen die overal tussendoor lopen maar ondertussen de bomen leegvreten.

Wordt het ooit weer zoals het was, dat Amerika weer die oude oom is? Uncle Sam, waar je kon aankloppen als je een probleem had. Die naar je behoefte luisterde en hielp, zoals Amerika deed in 1948 met het Marshallplan, in 1953 met de watersnoodramp en de verdediging van Europa tijdens de Koude oorlog. Of is het die oom die langs komt en pas weer weggaat als je kasten leeggegeten zijn en die je niet in de buurt durft te laten komen van je kleine nichtje.

Make America great again, great in compassion and love.