Werkgevers

Dit artikel staat in vakblad "Slagersvak"

‘Als uitzendburospelen wij in op de flexibiliteit die een slager zich graag wenst’

Acht Uitzendburo B.V. vierde afgelopen jaar zijn 25-jarig jubileum. Een periode waarin het specialistische uitzendbureau zichzelf op de kaart heeft gezet binnen de slagersbranche. Logisch, want juist in deze sector -waar de vraag naar goede vaklieden en een vertrouwensband essentieel zijn voor het werk dat uitgevoerd moet worden- is de behoefte aan tijdelijke krachten groot.

“Veel mensen schrikken als ze voor het eerst onze tarieven zien, maar het is echt niet veel duurder dan wanneer je het zelf zou doen. Laat staan als je iemand voor een beperkt aantal uur in de week moet aannemen”, vertelt eigenaar Erik Hoogink van Acht Uitzendburo B.V..

Hoogink weet waarover hij praat. Zelf begon hij ooit als uitzendslager bij Acht Uitzendbureau. Later werd hij er planner, toen directeur en sinds drie jaar zwaait hij er de scepter als eigenaar. “Daarnaast heb ik nog twaalf jaar een slagerswinkel gehad en ook jarenlang in het groot winkelbedrijf gewerkt. Ik ken de sector dus uitstekend”, vertelt hij. “Onze klanten, de ‘inleners’, zijn supermarkten met een eigen slagerij, centrale slagerijen die leveren aan supermarkten, zelfstandige slagerijen en horecaslagerijen. Er wordt de laatste jaren veel meer vlees genuttigd in de horeca. Daar zien we een stijging, terwijl centraal slagerijen veel meer zijn gaan automatiseren. Daar zijn dus minder slagers voor nodig. Een karbonaadje hakken hoeft niet meer, maar dit gaat veelal via slicers.  In de kwaliteit van het vlees als grondstof zit in de basis niet altijd veel verschil. Onderscheid wordt gecreëerd in de manier van bereiden en verwerken. De supermarktklant  vindt dat blijkbaar niet erg. ‘Het is niet slecht’, lijkt wel het credo. Kwaliteit wordt bepaald in de manier waarop een slager werkt. Want het is en blijft een ambacht”, stelt Hoogink.

Flexibele schil

In piekperiodes denken slagers de uren extra op te vangen door eerder te beginnen en langer door te werken, legt Hoogink uit. “Veel slagerijen hebben helemaal niet door hoe hun loonkosten opgebouwd zijn. Sommigen betalen zelfs nog cash uit. Er is een groot verschil tussen nettosalaris en het salaris inclusief werkgeverslasten. Een uitzendkracht is een ideale oplossing voor de piekmomenten. Hij of zij is niet veel duurder dan wanneer je het zelf zou doen. Bij mooi weer hollen mensen massaal naar de slager voor barbecuevlees, maar er zijn ook periodes dat er veel minder vlees gegeten wordt. Als je dan iemand in dienst hebt, moet je die toch doorbetalen. Als ondernemer wil je graag flexibel kunnen zijn. Als uitzendbureau spelen wij hier op in. Wij vangen niet alleen de pieken op, maar ook de dalen.”

Veel horecaslagerijen zijn flink getroffen door de coronacrisis, maar kunnen overeind blijven vanwege hun flexibele schil, vervolgt hij. “Daar zijn wij als uitzendbureau heel goed in. Naast grote pieken in de omzet, heb je ook pieken in de productie. Als de biefstuk in de aanbieding is in de supermarkt, hebben ze extra slagers nodig. Zowel de omzet als de productie bepaalt de roep om uitzendkrachten. Vakbekwaam personeel is aan de prijs. Als zelfstandige slager heb je een flexibele schil nodig. Stel: Je hebt iemand 40 uur in dienst, maar er is sprake van een rustige periode of dag. Dan heb je met een beetje pech iemand op de payroll die twee tot drie uur per dag loopt te lanterfanten. Z’n uurloon is dan relatief hoog. Die leegloopuren  heb je niet als je een uitzendkracht ‘inleent’, want die betaal je alleen de uren dat je hem ook daadwerkelijk inzet. Als er voor een uitzendkracht maar voor zes uur werk is scheelt je dat dus al twee uur loon. Oftewel een besparing van 25% op je loonkosten per dag. Een ander voordeel is dat hij of zij niet in dienst is, dus als je langere tijd weinig werk hebt, heb je ook geen personeel dat je moet doorbetalen.”

Langdurige relatie

Acht Uitzendburo bestaat al 25 jaar. Dat heeft volgens Hoogink te maken met de manier waarop er wordt samengewerkt. “Wij gaan een langdurige relatie aan met onze klanten. Met sommigen al 25 jaar. We hebben supermarktorganisaties die wekelijks slagers bij ons afnemen. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Als vandaag een slager zich ziek meldt, moet er vandaag nog eentje naartoe, want ze kunnen de afdeling niet sluiten. Wij zijn zeven dagen in de week, 24 uur per dag, bereikbaar. In 99 van de honderd gevallen hebben wij wel een oplossing voor die dag. Onze beste slagers zijn ook altijd wel ergens gedetacheerd”, weet Hoogink. “Het belangrijkste is dat een slagerswinkel door kan. Ik ken ook zelfstandige slagers die zich op piekmomenten beroepen op een kennis van een kennis. Maar die komen daar allemaal van terug. Ze zijn vaak niet goedkoper en als er iets misgaat, draag je heel veel verantwoordelijkheid.”

Hij vult aan: “Uiteraard zit er verschil tussen onze slagers. De één is heel goed in het verkooppraatje, de ander weer heel goed in portioneren. Een slager die sterk is in het uitbenen, moet je niet laten portioneren. Zodoende dat wij veel waarde hechten en investeren in een langdurige relatie, want de juiste slager vinden, is feitelijk een soort van matchmaking. Wie past waar? Hoe goed een match is, hangt van meerdere factoren af. Des te beter een slagerij is georganiseerd, des te gemakkelijker een uitzendslager het werk kan overnemen. Staat er wel of niet iets op papier over wat er gesneden moet worden? Of gaat het om een tweede of derde man erbij? Onze slagers kunnen probleemloos meedraaien in de verkoop en productie. Zoek je iemand die representatief is of niet? Heb je iemand nodig in de werkplaats of achter de toonbank? Is iemand grof gebekt, dan kan hij of zij niet overal ingezet worden, maar kan hij wel op andere plekken ingezet worden.

Zekerheid als het moet

Hoogink vergelijkt het werk van een slager met topsport. Ik denk altijd aan de uitspraak van bondscoach Joop Alberda, die met de Nederlandse volleyballers goud won op de Olympische Spelen. Het geheim van het succes was volgens hem de simpele dingen goed uit te voeren. ‘En door ze perfect te maken, ben je een winnaar.’ Door de afwerking door een vakman is hetzelfde stukje vlees wat anders in de supermarkt ligt geen zes meer waard, maar juist een 8. Daarvoor gaan mensen naar een slager. Je mag verwachten dat de slager het product op een optimale manier kan verwerken, zodat het voor de klant altijd een acht waard kan zijn. Wij luisteren goed naar onze klanten, zodat we op de juiste manier de vraag naar een tijdelijke medewerker kunnen invullen. Dat doen wij beter dan anderen. Dat blijkt ook uit het feit dat medewerkers bij ons blijven hangen. Wij geven slagerijen de zekerheid om pieken in de productie op te kunnen vangen, maar ook om op terug te vallen bij ongevallen, ziektes en dus een tijdelijk tekort aan personeel. Als een slagerij in de aanloop naar Kerst tijdelijk vijftien man extra nodig heeft, dan gaan wij dat regelen. Uitzendbureau Acht is echt een partner voor slagerijen. Dat hebben we in de afgelopen 25 jaar wel bewezen.”

Hij vult aan: “Tegenwoordig doen we ook bemiddeling voor ZZP’ers. Voor slagers die zich als ZZP’er laten inhuren, doen wij eveneens de facturering. Zo hebben ze de zekerheid dat hun factuur snel betaald wordt. Het geeft hen bestaanszekerheid. Daarin pakken we ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Goed werkgeverschap, vind ik dat. Veel van onze slagers zijn 50-plus. Die groep wordt bijna nergens meer in dienst genomen, terwijl ze juist heel veel ervaring en kennis hebben en op die basis juist een enorme meerwaarde hebben. Een gedeelte van onze mensen werkt in vaste dienst. Als we een sollicitatiegesprek hebben, zeg ik altijd tegen hem of haar: ‘We gaan ervan uit dat we samen ons pensioen hier halen.’ Als jij bewezen hebt dat je een vakmens bent, dan blijf je bij ons. Een echte slager houdt van het ambacht, van het vak. Veel slagers zijn vakidioten. Ze kunnen dagen over vlees praten. Hoe kun je dat beter doen dan aan de werkbank? Onze taak is uitzoeken waar iemands kracht is. Op die manier zijn wij een meerwaarde voor elk bedrijf dat een slager zoekt.”

Meer informatie: Acht Uitzendburo, tel. +31 (0)79 361 7266, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.acht-uitzendburo.nl

 

STREAMER:

“Wij hechten veel waarde in een langdurige relatie en investeren daar ook in, want de juiste slager vinden, is feitelijk een soort van matchmaking. Niet elke slager past overal”